Instrument cluster backlights issue

Post Reply
graham1
Patrolman
Patrolman
Posts: 577
Joined: 15 Jun 2015 17:46
Full Name: graham robertson
Nickname: graham1
Home Town: Harties
Current 4x4: 2004 Patrol 4.8; 1999 Patrol 4.2D
Home Language: English
Has thanked: 9 times
Been thanked: 100 times

Instrument cluster backlights issue

Post by graham1 »

Hi guys,

The backlighting on my instrument cluster is being weird - it only works when I turn the headlight switch to park lights, but, as soon as I turn the switch on all the way to normal driving lights, the instrument lights go off. They only work with the park lights.

I am a little worried that this is the result of a mouse that chowed all sorts of dashboard material about two years back in botswana though, even though this issue is only showing up in the past week or so though. The radio and speakers have also developed an odd gremlin in the past two months.

Thanks!
User avatar
ricster
Patrolman 1000+
Patrolman 1000+
Posts: 5850
Joined: 13 Jan 2010 11:16
Full Name: Cedric Warner
Nickname: Cedric
Home Town: Alberton Gauteng
Current 4x4: '99 Nissan Patrol 4.2 Turbo Diesel
Home Language: English
Location: LA..... No not Los Angles ..... Lower Alberton, Gauteng
Has thanked: 591 times
Been thanked: 468 times

Re: Instrument cluster backlights issue

Post by ricster »

Hmmmm.... other than pulling the dash gauge cluster out to give it a look over and wiggle the plugs around which is what I think might be the problem with mine (different problem to yours), Anthony Forgey might be your best bet to have a look at the electrickery in there
Regards
Cedric
Nissan Patrol GL 4.2 Diesel Turbo (Iron Maiden)
Nissan SANI 3.0 V6 4x4 (SOLD)
Isuzu KB 280 DT 2x4 ('ol Smokey) - SOLD
Suzuki TL 1000R "V twin" (Growler) - SOLD
graham1
Patrolman
Patrolman
Posts: 577
Joined: 15 Jun 2015 17:46
Full Name: graham robertson
Nickname: graham1
Home Town: Harties
Current 4x4: 2004 Patrol 4.8; 1999 Patrol 4.2D
Home Language: English
Has thanked: 9 times
Been thanked: 100 times

Re: Instrument cluster backlights issue

Post by graham1 »

Ya, I have actually been thinking about getting it to Anthony for him to breath over the whole car and fix and tidy things up a bit, its slowly but surely starting to get a bit tatty now.
User avatar
ricster
Patrolman 1000+
Patrolman 1000+
Posts: 5850
Joined: 13 Jan 2010 11:16
Full Name: Cedric Warner
Nickname: Cedric
Home Town: Alberton Gauteng
Current 4x4: '99 Nissan Patrol 4.2 Turbo Diesel
Home Language: English
Location: LA..... No not Los Angles ..... Lower Alberton, Gauteng
Has thanked: 591 times
Been thanked: 468 times

Re: Instrument cluster backlights issue

Post by ricster »

sadly I think he can only fix the Patrol..... I doubt much can be done for the driver........HAHAHA....just kidding

I know this cause I've already tried for myself....... :lol: :lol: :lol:
Regards
Cedric
Nissan Patrol GL 4.2 Diesel Turbo (Iron Maiden)
Nissan SANI 3.0 V6 4x4 (SOLD)
Isuzu KB 280 DT 2x4 ('ol Smokey) - SOLD
Suzuki TL 1000R "V twin" (Growler) - SOLD
Anthony Forgey
Senior Member
Senior Member
Posts: 466
Joined: 07 Apr 2016 09:46
Full Name: Anthony Forgey
Nickname: Anthony
Home Town: Randburg
Current 4x4: 98 4.2D (turbo'd)
Home Language: English
Has thanked: 147 times
Been thanked: 186 times

Re: Instrument cluster backlights issue

Post by Anthony Forgey »

graham1 wrote: 26 Feb 2019 14:15 Hi guys,

The backlighting on my instrument cluster is being weird - it only works when I turn the headlight switch to park lights, but, as soon as I turn the switch on all the way to normal driving lights, the instrument lights go off. They only work with the park lights.

I am a little worried that this is the result of a mouse that chowed all sorts of dashboard material about two years back in botswana though, even though this issue is only showing up in the past week or so though. The radio and speakers have also developed an odd gremlin in the past two months.

Thanks!
Hi Graham

sometimes the little tabs in the indicator stalk get out of whack and the lights do strange things. Was it working normally before?
Intelligence is measured in smarts, stature is measured in hearts
graham1
Patrolman
Patrolman
Posts: 577
Joined: 15 Jun 2015 17:46
Full Name: graham robertson
Nickname: graham1
Home Town: Harties
Current 4x4: 2004 Patrol 4.8; 1999 Patrol 4.2D
Home Language: English
Has thanked: 9 times
Been thanked: 100 times

Re: Instrument cluster backlights issue

Post by graham1 »

Anthony Forgey wrote: 27 Feb 2019 19:37
graham1 wrote: 26 Feb 2019 14:15 Hi guys,

The backlighting on my instrument cluster is being weird - it only works when I turn the headlight switch to park lights, but, as soon as I turn the switch on all the way to normal driving lights, the instrument lights go off. They only work with the park lights.

I am a little worried that this is the result of a mouse that chowed all sorts of dashboard material about two years back in botswana though, even though this issue is only showing up in the past week or so though. The radio and speakers have also developed an odd gremlin in the past two months.

Thanks!
Hi Graham

sometimes the little tabs in the indicator stalk get out of whack and the lights do strange things. Was it working normally before?
Interesting. Yes, It was working before. Actually about a year ago it played up once, but then it fixed itself. Seems it doesnt want to fix itself again this time though.
talking of indicators, I swear the ticking noise has gotten alot softer too, can barely hear that the indicator is on now.
User avatar
SJC
Patrolman 1000+
Patrolman 1000+
Posts: 3200
Joined: 23 Nov 2014 14:20
Full Name: SJC
Nickname: Fanus
Home Town: Nelspruit
Current 4x4: 4.2 GQ (TB42)
Home Language: Afrikaans/English
Has thanked: 199 times
Been thanked: 173 times

Re: Instrument cluster backlights issue

Post by SJC »

My gq’s dashboard lights does not work. Instrument cluster is fine thought.
Does not seem like there’s a fuse for this? :think:

Any suggestions?
Attachments
3AFAB798-9359-420A-A975-87EC7508EFB2.jpeg
3AFAB798-9359-420A-A975-87EC7508EFB2.jpeg (612.51 KiB) Viewed 4136 times
DA4F169A-8354-4EE3-83A2-30781A85A0DF.jpeg
DA4F169A-8354-4EE3-83A2-30781A85A0DF.jpeg (2.05 MiB) Viewed 4136 times
1996 Nissan Patrol 4.2 SGL
User avatar
ChristoSlang
Patrolman
Patrolman
Posts: 851
Joined: 07 Apr 2009 16:54
Full Name: Christo van Rensburg
Nickname: ChristoSlang
Home Town: Pretoria, ZA
Current 4x4: Nissan 4.2 GL Patrol
Home Language: Afrikaans
Location: Garsfontein, Pretoria
Has thanked: 17 times
Been thanked: 116 times

Re: Instrument cluster backlights issue

Post by ChristoSlang »

There should be some very small incandescent bulbs behind the heater panel. Best to dig around your model's service manual to find out how to replace them, or see if you can find a helpful thread on the "Oz" Patrol forum.

The bulbs in the switches are not serviceable items (Nissan would gladly sell you a new switch, though!), but if you have a lot of patience you can dismantle the switches and replace their bulbs too.

I replaced the heater panel's bulbs as well as the bulbs in the switches (hazard/demister/aircon/recirc) of my Y61 with LEDs while I was on leave in December using this thread to guide me along.
Christo (the snake man)
1998 4.2 GL Patrol (Chuck Norris)
2007 350Z twin-turbo coupe (Batmobile)
Image
User avatar
SJC
Patrolman 1000+
Patrolman 1000+
Posts: 3200
Joined: 23 Nov 2014 14:20
Full Name: SJC
Nickname: Fanus
Home Town: Nelspruit
Current 4x4: 4.2 GQ (TB42)
Home Language: Afrikaans/English
Has thanked: 199 times
Been thanked: 173 times

Re: Instrument cluster backlights issue

Post by SJC »

Found this...
Attachments
7EE4C49E-FAFE-46EE-A3C5-78DCD0289EF6.jpeg
7EE4C49E-FAFE-46EE-A3C5-78DCD0289EF6.jpeg (264.41 KiB) Viewed 4057 times
1996 Nissan Patrol 4.2 SGL
User avatar
SJC
Patrolman 1000+
Patrolman 1000+
Posts: 3200
Joined: 23 Nov 2014 14:20
Full Name: SJC
Nickname: Fanus
Home Town: Nelspruit
Current 4x4: 4.2 GQ (TB42)
Home Language: Afrikaans/English
Has thanked: 199 times
Been thanked: 173 times

Re: Instrument cluster backlights issue

Post by SJC »

The temp switch for the fan/heater unit also doesn’t work. Always running on max cold setting regardless of position of switch.
Which made me wonder if it could be an (easier) option to replace the heater control unit with a second hand one (Depending on availability though....)
1996 Nissan Patrol 4.2 SGL
Post Reply

Return to “13. Electrical & Electronics”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests