Engine Temperature Sender

Post Reply
User avatar
iandvl
Patrolman 1000+
Patrolman 1000+
Posts: 1096
Joined: 12 Jan 2015 13:26
Full Name: Ian de Villiers
Nickname: Ian
Home Town: Brits
Current 4x4: Nissan Patrol 4.5 GRX
Nissan Hardbody 2.4 4x4
Home Language: English
Has thanked: 118 times
Been thanked: 130 times

Engine Temperature Sender

Post by iandvl » 16 Oct 2017 11:19

I was at Serendipity over the weekend with some friends. It was fantastic. Had to recover an FJ Cruiser, a Prado as well as a Triton during the course of the day. That is beside the point... :rolling: :rolling:

On the way back to camp, the second last ascent was very rough. I'd also opted to take the "tiger line", and had to give a reasonably amount of juice to get up the rock steps. Got to the top, and immediately noticed my temperature meter was showing absolutely nothing. Completely dead.

Stopped, and made sure I'd not lost any coolant / similar. All looked good. Drove back to camp, let the engine cool for the evening and started fault finding yesterday morning.

Step 1 : Coolant levels. All was fine.
Step 2 : Fuses. All was fine.
Step 3 : Removed engine cover, in order to find the temperature sensor (I recalled it being near the thermostat at the front of the motor from the manual). Upon removing the engine it was immediately obvious that the sensor wire had broken off from the connector.
TS-1.jpg
Broken Connector
TS-1.jpg (189.55 KiB) Viewed 507 times
After removing the plug. I gathered it was a generic, single tab piece, and a generic crimp-type clamp would fit. I managed to get one from another guy who was on the trip (I normally have with me, but had recently lent all my connectors out to a friend whose vehicle died). The red one fit perfectly...
TS-2.jpg
Connector on Sensor
TS-2.jpg (203.45 KiB) Viewed 507 times
TS-3.jpg
Red Clamp
TS-3.jpg (187.07 KiB) Viewed 507 times
A quick strip of the cable, crimp of the clamp and a bit of heatshrink later, all was good and rocking. Quick and dirty bush repair. :rolling: :rolling:
TS-4.jpg
Fixed
TS-4.jpg (203.19 KiB) Viewed 507 times

User avatar
ricster
Patrolman 1000+
Patrolman 1000+
Posts: 5575
Joined: 13 Jan 2010 11:16
Full Name: Cedric Warner
Nickname: Cedric
Home Town: Alberton Gauteng
Current 4x4: '99 Nissan Patrol 4.2 Turbo Diesel
Home Language: English
Location: LA..... No not Los Angles ..... Lower Alberton, Gauteng
Has thanked: 188 times
Been thanked: 218 times

Re: Engine Temperature Sender

Post by ricster » 16 Oct 2017 11:29

Well done bud ... I like the bush ingenuity. Such a little part to fix a little problem. I think I must put a few of those in my box of tricks !!
Regards
Cedric
Nissan Patrol GL 4.2 Diesel Turbo (Iron Maiden)
Nissan SANI 3.0 V6 4x4 (SOLD)
Isuzu KB 280 DT 2x4 ('ol Smokey) - SOLD
Suzuki TL 1000R "V twin" (Growler) - SOLD

User avatar
Herrie
Moderator
Posts: 3684
Joined: 08 Apr 2009 07:17
Full Name: Kobus Pienaar
Nickname: Herrie
Home Town: Kempton Park
Current 4x4: 1999 Patrol 4500e GRX
1983 Datsun Safari
Home Language: Afrikaans
Location: Kempton Park
Has thanked: 70 times
Been thanked: 85 times

Re: Engine Temperature Sender

Post by Herrie » 16 Oct 2017 14:08

Thanks for the fix :thumbup:
Herrie op Safari/Patrollie
1983 Safari
1999 Patrol 4500 GRX

Post Reply

Return to “13. Electrical & Electronics”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest