Diff lock not engaging

Transmissions, Transfer Boxes, Axles, Drive Shafts
User avatar
Peter Connan
Moderator
Posts: 5170
Joined: 10 Sep 2010 07:21
Full Name: Peter Connan
Nickname: Piet
Home Town: Kempton Park
Current 4x4: 1996 Patrol 4.5SGL
Home Language: Afrikaans
Location: Kempton Park
Has thanked: 229 times
Been thanked: 312 times

Re: Diff lock not engaging

Post by Peter Connan » 19 Aug 2017 17:26

It's got to be the solenoid, or a hole in one of the pipes.

If it was the switch, the ABS lighty wouldn't flash. First put the pipes back at one end, and try your hand pump again.

If it's not the pipes, remove the inlet (clamped) pipes from the solenoid, and shove a small allen key or the back end of a drill bit into the inlet pipe of the solenoid to get the plunger working, and spray some WD40 or whatever in there. This will usually get it working again.
Mag ons ons kenniskry met lekkerkry aanhoukry.

graham1
Senior Member
Senior Member
Posts: 242
Joined: 15 Jun 2015 17:46
Full Name: graham robertson
Nickname: graham1
Home Town: Joburg
Current 4x4: 2004 Patrol 4.8
Home Language: English
Been thanked: 15 times

Re: Diff lock not engaging

Post by graham1 » 20 Aug 2017 16:36

Thanks for the advice guys. I'll try this all out.

graham1
Senior Member
Senior Member
Posts: 242
Joined: 15 Jun 2015 17:46
Full Name: graham robertson
Nickname: graham1
Home Town: Joburg
Current 4x4: 2004 Patrol 4.8
Home Language: English
Been thanked: 15 times

Re: Diff lock not engaging

Post by graham1 » 28 Sep 2017 18:53

Ok, I've been fiddling.
I took the solenoid out, sprayed q20, pushed Allen key in etc. but still nothing. I then went for broke and pulled the solenoid apart, pulled the plungers out, cleaned, pushed in and out the cylinders and put back together.
Plugged it all in and no joy. On the output side of the solenoid (to the diff lock), the top nipple has a vacuum the whole time, no matter which way I turn the difflock switch. So that top plunger isn't going in it seems.

The one strange thing to me though is the plungers moved freely before I put it all back together, but once it was together I couldn't depress the plungers with the Allen key which I'm assuming I should have been able too.

What do I try now?

User avatar
Peter Connan
Moderator
Posts: 5170
Joined: 10 Sep 2010 07:21
Full Name: Peter Connan
Nickname: Piet
Home Town: Kempton Park
Current 4x4: 1996 Patrol 4.5SGL
Home Language: Afrikaans
Location: Kempton Park
Has thanked: 229 times
Been thanked: 312 times

Re: Diff lock not engaging

Post by Peter Connan » 29 Sep 2017 05:10

If there is vacuum, the plunger is "in". Seems like it's not the solenoid after all. is there an "egg on face" emoji?

There is a control box somewhere under the radio that affects the operation of the unit. Please speak to Graham for more info?
Mag ons ons kenniskry met lekkerkry aanhoukry.

graham1
Senior Member
Senior Member
Posts: 242
Joined: 15 Jun 2015 17:46
Full Name: graham robertson
Nickname: graham1
Home Town: Joburg
Current 4x4: 2004 Patrol 4.8
Home Language: English
Been thanked: 15 times

Re: Diff lock not engaging

Post by graham1 » 29 Sep 2017 10:50

Ok, thanks Peter. I'll have a chat with him.

Post Reply

Return to “10. Drivetrain”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests